Loading Events

Musta dina äpplen på Billbäcks | Ekenberg musteri

Det här eventet har redan passerat.
Start:
25 september, 2021
Slutar
26 september, 2021

Under Billbäcks Äppeldagar bjuder vi in dig att musta dina egna äpplen. Ekenberg Musteri finns på plats utanför vår butik med sitt mobila musteri. 

Pris och vidare information om mustning hittar du på https://ekenbergmusteri.se/


SÅ HÄR GÅR DET TILL

BOKA TID

Förbokning krävs och det är först till kvarn som gäller. Anmäl dig via formuläret på här.

I formuläret anger du:

  1. Dina kontaktuppgifter
  2. Ungefär hur stor mängd frukt du önskar musta. Är det mindre än ca 60 kg (4-5 stora papperskassar) så kommer vi att blanda din frukt med frukten från någon annan kund som har en mindre mängd. Du får den andel must tillbaka som motsvarar mängden frukt du lämnade in. Är det över 60 kg så mustar vi din frukt separat och du får must från enbart dina egna äpplen tillbaka.
  3. Vilken storlek på förpackning du önskar få musten i (3- eller 5-liters Bag-in-Box)
  4. Om du önskar musta på lördagen eller söndagen.

Vi återkommer med en bekräftelse efter din anmälan.

LÄMNA DINA ÄPPLEN

Du lämnar in din frukt på lördag eller söndag morgon (vi återkommer med en tid). Det går bra att musta både fallfrukt och frukt som har skador i form av skorv, maskhål osv men vi vill inte ha in mögliga eller ruttna äpplen. För godast must ska äpplena vara mogna. Det kan man avgöra genom att titta på kärnorna som ska vara bruna men det bästa sättet är att smaka på ett äpple för att avgöra sötman i det.

EKENBERG MUSTERI PRESSAR

Vi tvättar, krossar och pressar äpplena och ger musten mild pastörisering innan vi fyller den på bag in box. Du får din must levererad i antingen 3-liters eller 5-liters bag-in-box med ett års garanterad hållbarhet.

HÄMTA DIN MUST

När musten är klar för att hämtas skickar vi ett SMS till dig. Betalning kan göras med Swish eller med kontanter, vi tar tyvärr inte kort.

 


 

VANLIGA FRÅGOR

Vad kostar det?

Vi tar betalt för den must som produceras av dina äpplen. Prissättning enligt nedan:

3-liters Bag-in-Box                                85 kr

3-liters påse utan box                          80 kr

Boxarna går att återanvända och du kan köpa det antal du behöver för 5 kr/st. vid hämtning.

5-liters Bag-in-Box                                140 kr

Vill du ha 5-liters och det finns en skvätt över på slutet så tappar vi upp en 3-liters för att du ska få mesta möjliga ut av din frukt.

Råmust                                                     15 kr/liter

Medtag egna väl rengjorda dunkar/PET-flaskor eller liknande.

Köp av must utan egna äpplen           100 kr per 3-liters Bag-in-Box

Vad är minsta mängd som går att musta?

Det går att musta hur lite som helst men för att du ska få must från enbart din egen frukt behövs ca 60 kg eller mer. Kommer du med mindre mängd frukt så blandar vi den med någon annan som har en mindre mängd. Du kommer alltid att få rätt mängd must tillbaka.

Hur mycket väger äpplen?

I en papperskasse ryms ca 12 – 14 kg och i en banankartong ca 20 kg.

Hur mycket blir det?

Man får ut minst 50% must av den frukt som stoppas in i pressen. Vanligast är ett utbyte om ca 60 – 65% och ibland kan det bli mer än så. Det beror på sort, mognad och växtförutsättningarna för frukten. Om du lämnar 60 kg frukt så kommer du alltså att få tillbaka ca 36 liter must eller ca 12 st. 3-liters Bag-in-Box.

Gör det något om frukten är skadad?

Frukten kan vara båda skadad och maskäten utan att det påverkar den färdiga musten. Det går även bra att plocka fallfrukt men den bör inte ha legat för länge så att den börjat ruttna eller mögla. Vi vill helst inte att ni plockar fallfrukt från djurhagar. En tumregel är att om du kan äta frukten så går den att musta.

Behöver frukten vara nyplockad?

Nej, den behöver inte vara nyplockad. Det kan till och med vara en fördel om den får ligga några dagar och mogna innan den mustas. Sötman i äpplena utvecklas ofta efter plockning.

Hur vet man att frukten är mogen?

Titta på kärnorna. Har de blivit bruna så brukar frukten vara mogen. Annars kan man smaka på frukten för att avgöra om den är mogen. Den ska helst vara söt och syrlig.

Hur lång tid tar det att musta?

Från det att vi häller ner frukten i vattenbadet tar det ca 10 – 15 minuter tills vi kan tappa upp den i påsarna. Därefter ska musten svalna innan vi kan packa ner den i boxarna. Hur lång tid det tar beror lite på vädret. Ibland hinner vi inte packa direkt utan gör det efter arbetsdagens slut.

Kan man musta päron?

Det går att musta päron. För bästa resultat rekommenderar vi att du blandar päron med äpplen. Säg till om du har med dig päron så kör vi din frukt sist på dagen.

Vad är pastörisering?

Pastörisering är en behandling som gör att musten håller längre och kan förvaras i rumstemperatur. Vid pastöriseringen värms musten upp under några minuter. Genom att värma musten tar man död på bakterier som annars kan sätta igång jäsning av drycken. Inga tillsatser krävs och du kan på så sätt njuta av musten under ett helt år.

Hur länge håller sig musten?

Vi stämplar musten med en hållbarhet om ett år. När den är öppnad håller den sig några veckor och bör då förvaras svalt.

Hur ska man förvara musten?

Musten kan förvaras i rumstemperatur men det går även att ha den i ett svalare utrymme. Har du köpt påsar utan boxar så är det bra att lägga musten lite mörkt.

Kan man köpa must utan att ha egna äpplen?

Det kan man i mån av tillgång. Ring eller maila till oss så ser vi vad vi har.

Vad är råmust?

Råmust kallar vi must som inte är pastöriserad. Den håller sig i några dagar i kylen men vill man förbättra hållbarheten på den så kan man frysa in den. Vill man prova att göra cider så är det bra att utgå från råmust. Om du vill ha råmust så vill vi att du tar med dig dina egna, väl rengjorda, kärl (PET-flaskor, dunkar eller liknande). Råmusten måste hämtas direkt eftersom den annars riskerar att börja jäsa.